Dansker-NYT

Tilbage


Her kan du læse nyt fra de enkelte runder - set med meget danske briller. Det er Jesper Skjoldborg der kommenterer runderne.

Quick link:  Runde 1 : Runde 2 : Runde 3 : Runde 4  : Runde 5 : Runde 6

6. og sidste runde:

 I A-gruppen havde danskerne desværre ikke nogen chancer for at blande sig i den absolutte top. Anders kunne med en sejr bringe sig i top-5, hvilket han som udgangspunkt nok var meget godt tilfreds med. Og minsandten om ikke han sluttede med maner, det blev til en fin sejr, god afslutning af Anders!! Martin spillede remis i sidste runde, 2 point blev det til, pænt over forventet score, men han havde stillinger til at score væsentlig mere!!

 I B-gruppen var Christian oppe imod Hans Tikkanen, der med remis kunne sikre sig mesterskabet, og i løbet af et par timer, var det en realitet. Christian havde ikke lige heldet på sin side i de afgørende situationer i den her turnering. Andreas blev ifølge ham selv korsfæstet, det så lidt skidt ud, måske var det nerverne, der drillede. Men en god turnering for ham. Morten vandt sidste runde og sluttede således på 3½ point, en fin turnering, hvor han vandt en masse rating, og lavede et flot del-elo!!

 I C-gruppen, skulle Jakob vinde og så håbe på at islændingene snublede i svinget. Jakob vandt da også, men da Dagur Arngrimsson tog en remis efter 2 minutter mod Bjarke, var han nordisk mester! Gudmundur stod rigtig skidt undervejs, men pludselig satte modstanderen en bonde i slag, og stille og roligt blev han nedspillet. Dermed blev Jakob nr. 3 pga. dårligere korrektion, men udmærket turnering for Jakob!! Bjarke spillede som sagt remis, sluttede på 3 point, og vandt en del rating!! Alexander spillede remis med Marte fra Sverige, hvilket må siges at være meget godt. De 2 point det blev til, var til gengæld alt for lidt i forhold til stillingerne undervejs i turneringen!?

I D-gruppen spillede Jens og Peter mod hinanden. Jens hoppede på en åbningsfælde, der kostede en officer, og dermed var det parti afgjort. Peter kom altså stærkt igen, men nogen specielt god turnering kan det ikke siges at være. Jens sluttede på 2 point, hvilket han inden turneringen nok ville være tilfreds med, men ligesom Alexander Rhee, var Jens den store synder mht. udnyttelse af sine gode stillinger!! Benjamin vandt heldigvis sidste runde, og dermed sluttede han på 3½ point. Han er nok ikke helt tilfreds, og vi plejer da også at se lidt mere fra hans side!!

 I E-gruppen kunne Alexei med sejr i sidste runde sikre sig et velfortjent Nordisk Mesterskab. Og for at sætte en tyk streg under et flot og velfortjent mesterskab, sluttede Alexei turneringen af med et glimrende officersoffer i modstanderens kongestilling!! Super flot gået af Alexei, han bliver spændende at følge!! Morten spillede imod Rasmus Janse, der med en sejr kunne bringe sig på 5½ point, og dermed korrektion om 1.pladsen. Men Morten spillede et fint parti, og pressede ham hårdt!! Desværre blev partiet tabt i en kombination, der umiddelbart så smart ud for Morten, men modstanderen havde set dybere. Morten har dog grund til at være tilfreds med en fin turnering!

5. runde

 I A-gruppen havde danskerne ikke rigtig tur i den - Anders spillede remis, hvilket han ikke selv var helt tilfreds med, og Martin kom i farligt uvejr, og tabte i 22 træk??!!

I B-gruppen var Andreas oppe imod den stærke Hans Tikkanen, han skulle vinde for selv at kunne afgøre det, men da modstanderen tilbød remis, var det åbenbart for fristende at tage imod!! Med en sejr i sidste runde ser det for alvor godt ud!! Morten kom desværre i uføre, modstanderen spillede et godt parti, meget mere er der vidst ikke at sige om det parti. Christian fik lidt kompensation for sit svigtende held i starten af turneringen, da han i en rigtig skidt stilling fik reddet en halv, hvis det flasker sig i sidste runde, kan han også blande sig i kampen om det nordiske mesterskab!!

 I C-gruppen var Jakob oppe imod Gudmundur Kjartansson fra Island - det blev et meget lige parti, Jakob kunne få lidt initiativ i slutspillet, men de blev hurtigt enige om at dele i porten. Bjarke spillede et rigtig langt parti mod Marta fra Sverige, han stod virkelig godt undervejs, men måtte til sidst  kæmpe indædt for at holde remis, og det lykkedes for Bjarke at holde stillingen!! Alexander har ikke haft sit livs turnering, han har sådan set spillet nogle meget gode partier, men pointene er udeblevet! I 5-runde måtte han også ned med nakken.

 I D-gruppen skete der interessante ting og sager - Magnus Carlsen tabte til Erik Blomqvist, og gruppen er atter åben. Benjamin blev efter sigende desværre knust, forhåbentlig slutter han ordentlig af med en sejr i sidste runde. Jens overså den ene gevinst efter den anden, meget ærgerligt, især da han til sidst tabte i slutspillet?! Peter spillede et fint parti, havde ganske vidst lidt svækkelser på de hvide felter, men han var klart bedre end modstanderen, hvilket gjorde udslaget, og sejren var en realitet!!

 I E-gruppen fortsatte Alexei i vanlig stil, modstanderen, Morten, blev ikke levnet mange chancer, han er virkelig stærk i forhold til sin alder!! Med en sejr i sidste runde bliver han nordisk mester, da han har bedre korrektion!! I skrivende stund ser det ret godt ud!!

4. runde

I A-gruppen var der danskeropgør – Anders var selvfølgelig favorit, men med det spil, som Martin har lagt for dagen indtil nu, ved man jo aldrig! Men det vidste Anders nu godt, med et smart kvalitetsoffer satte han Martin Skakmat, så blev hierarkiet sat!

I B-gruppen blev der igen høstet godt, 2,5 point af 3 mulige!! Andreas spillede et giftigt angrebsparti, med chancer til begge parter, men modstanderen spillede upræcist, i begyndende tidnød, og Andreas stod som sejrherre!

Morten stod igen til gevinst, men mangler lige den sidste skarphed, når partiet skal afgøres, en halv var hvad det kunne blive til.

Christian spillede imod en pige fra Norge, det blev et langt parti, men efter sigende havde han rimelig tjek på begivenhederne det meste af vejen!

I C-gruppen var Jakob igen ude i et irriterende danskeropgør, denne gang imod Bjarke. Jakob fik et kraftigt angreb, Bjarkes konge fik en hård medfart, og var klar til at trille efter 21 træk 1-0 til Jakob.

Alexander spillede et langt parti, men måtte til sidst se sig besejret. Han var bestemt ikke uden chancer, men måtte altså ned. Ifølge ham selv spillede han et rigtig skidt parti.

I D-gruppen kom Peter endelig på tavlen med et 1-tal, Han spiller også for godt til at ligge i bunden af gruppen. Jeg så ikke så meget af partiet, men da jeg spurgte Peter undervejs svarede han: "Jaa, jeg tror jeg vinder, meeen enten vinder min modstander, eller også vinder jeg, men som sagt, jeg tror jeg vinder!!” Og som sagt så gjort!

Jens fik også et 1-tal, han spillede et fint og koncentreret parti, ligger nu på 50%, han har rigtig god grund til at være tilfreds!! Benjamin spillede en lidt heldig remis, hans modstander kunne således have vundet en officer undervejs!

I E-gruppen fortsatte Alexei sit glimrende spil, og vandt et langt, men sikkert parti, han bliver svær at få ud af kurs!! Desværre vandt Rasmus Janse også, og der er for alvor lagt op til en spændende afslutning i morgen, hvor fårene skal skilles fra bukkene!

Morten vandt igen og har nu bragt sig op på 2½ point, efter et dumt nederlag i 1.runde, har han fundet formen, og en topplacering er inden for rækkevidde!

3. runde

I A-gruppen var Anders Helledie oppe imod David Kjartansson fra Island. Det virkede som om at Anders havde tjek på det undervejs, og da modstanderen skulle lave 10 træk på under et minut virkede det som en formsag at køre sejren hjem. Men modstanderen nåede sine træk og stod stadig tilforladeligt. Herefter bølgede partiet lidt frem og tilbage, og til sidst endte det desværre med et ærgerligt nederlag til Anders – et nederlag som ødelægger hans forhåbninger i turneringen?! Martin fortsatte sit gode spil, og det blev til en remis mod en spiller på 2050, i næste runde skal han op imod Anders Helledie.

I B-gruppen så det undervejs ud til at skulle blive fuld pointhøst, Andreas var foran med en kvalitet, Morten havde en bonde ekstra i løberslutspil, med god løber mod dårlig, og Christian, ja han stod bedre og bedre, tiden var eneste problem.

Men ak og ve, kun 1½ point blev det til, Andreas kørte sejren hjem i fin stil, det virker som om han har ramt formen på det rigtige tidspunkt!! Morten måtte desværre aflevere en halv, og Christian tabte i et vanvittigt tidnøddrama, hvor han stod tykt til gevinst, men fik snydt sig selv med få sekunder tilbage på uret?!

I C-gruppen var Alexander og Jakob oppe imod hinanden – Jakob kom rigtig godt fra åbningen, men lavede på et tidspunkt en dum afvikling, og mistede en bonde. En blev til to, og nu havde han for alvor ryggen mod muren. Til sidst endte de i et dronningeslutspil med 2 bønder ekstra, men om det kan vindes, det er jeg ikke helt sikker på, I er jo velkommen til at gøre min tvivl til skamme, partiet kan findes i partisektionen! Bjarke var oppe imod overmagten, den unge Islænding Gudmundur Kjartansson, og han blev stille og roligt slagtet?!

Det blev ikke til den helt store pointhøst i Gruppe D, hvor Benjamin faktisk var den eneste af de 3 danskere, der fik point. Benjamin vandt i fin stil og er nu igen med i toppen, 1.pladsen er nok ikke så sandsynlig, den har Magnus Carlsen vidst sat sit på, men mindre kan bestemt også gøre det!! Jens spillede imod Drazen, der har 7-800 mere i rating, men det kunne man ikke se i dagens parti, hvor Jens udspillede Drazen,  og undervejs kunne have afgjort partiet! Desværre overså han den mulighed, og i stedet afviklede han til tårn+2 bønder for 2 officerer, men det var svært at holde sammen på stillingen, og han måtte til sidst ned med nakken, ærgerligt! Peter tabte desværre igen, han dummede sig i et ellers lige tårnslutspil, og modstanderen afviklede til et bondeslutspil, som han kørte hjem i overbevisende stil.

I E-gruppen er intet endnu afgjort, partiet mellem de 2 storfavoritter, Rasmus Janse fra Sverige og "vores egen" Alexei, endte remis efter et langt parti, der bølgede lidt frem og tilbage! Umiddelbart ligner det at det i sidste ende skal afgøres på korrektion, men lad os nu se!!! Morten spillede en fin remis mod en finne med 1400 i rating, så han virkede også til at være rimelig tilfreds.

Det blev ikke til den helt store pointhøst i Gruppe D, hvor Benjamin faktisk var den eneste af de 3 danskere, der fik point. Benjamin vandt i fin stil og er nu igen med i toppen, 1.pladsen er nok ikke så sandsynlig, den har Magnus Carlsen vidst sat sit på, men mindre kan bestemt også gøre det!! Jens spillede imod Drazen, der har 7-800 mere i rating, men det kunne man ikke se i dagens parti, hvor Jens udspillede Drazen,  og undervejs kunne have afgjort partiet! Desværre overså han den mulighed, og i stedet afviklede han til et tårn+2 bønder for 2 officerer, men det var svært at holde sammen på, og han måtte til sidst ned med nakken, ærgerligt!

I E-gruppen er intet endnu afgjort, partiet mellem de 2 storfavoritter, Rasmus Janse fra Sverige og "vores egen" Alexei, endte remis efter et langt parti, der bølgede lidt frem og tilbage! Umiddelbart ligner det at det i sidste ende skal afgøres på korrektion, men lad os nu se!!! Morten spillede en fin remis mod en finne med 1400 i rating, så han virkede også til at være rimelig tilfreds!

2. runde

Lad mig bare starte med at sige, at dagens 2.runde var en succes for danskerne, der scorede 9 point af de 13 mulige...

I øverste gruppe måtte Anders desværre ned med nakken mod Martin Poulsen fra Færøerne. Det var et spændende parti, Anders var foran med en bonde undervejs, men stod lidt presset?! Muligvis en ok stilling, men det er altid sværere at forsvare sig, og det gik altså galt.

Derimod blev det en rigtig god runde for Martin Lund, der for alvor må have fået mod på livet, et godt parti, hvor modstanderen blev nedspillet positionelt og taktisk! Som gruppens eneste spiller uden elo, lurer han på at få lavet et acceptabelt del-elo!

I B-gruppen var der for alvor gang i de 3 danske kæmper, Christian spillede et langt og sejt parti, hvor modstanderen fik lidt initiativ, men Christian havde en kvalitet og det var formodentlig bare vundet, således blev det i hvert fald 1-0 til Kyndell. Morten spillede imod Christians modstander fra 1.runde, Daniel Semcesen fra Sverige. Det blev en kongegambit, der så mere vild ud, end den var sund. Hvid plukkede en bonde, men havde ingen kongestilling og stod helt forfærdeligt. Men det går jo ikke altid som præsten prædiker, og til sidst var Morten faktisk lidt heldig at holde remis! Men med 1,5 point, er han jo stadig med i topstriden!

Andreas Wiwe fik for alvor oprejsning efter det lidt ærgerlige nederlag i 1.runde. Det blev en vild variant i dragen, hvor Andreas fik 3 officerer og et par bønder for dronningen. En flot sejr til Andreas, der dermed er "back in business".

I C-gruppen var der også succes til danskerne - 2,5 point blev det til.

Bjarke udspillede stille og roligt sin modstander, der dog heller ikke gjorde meget væsen af sig. Dermed har Bjarke maksimum, og skal i 3.runde møde en af de stærke islændinge.

Jakob spillede mod Dagur Arngrimsson fra Island. Han tabte en bonde i åbningen, men modstanderen spillede herefter lidt slapt, og han vandt bonden tilbage. Dagur stod dog stadig klart bedst, Jakob kunne ikke rigtig forbedre sin stilling, og Dagur kunne stille og roligt spille på at skabe svagheder, men i stedet åbnede han stillingen op, og Jakob var fuldt ud med igen. Til sidst havde Jakob faktisk flere varianter, der vandt, men desværre blev de overset?!

Alexander skulle prøve at rejse sig oven på det meget ærgerlige nederlag i 1.runde, og det lykkedes da også, om end det holdte meget hårdt. I en presset stilling afslog han remis, og blev "belønnet".

I D-gruppen var det en rigtig skidt runde. Peter Skovgaard og Benjamin, der begge havde vist gode takter i 1.runde, måtte ned med nakken, og dermed et hårdt slag for de rød/hvide farver! Benjamin spillede ellers et ok parti mod Magnus Carlsen, hvor han formåede at komplicere begivenhederne, desværre var de til Magnus´ fordel, og han levnede ingen chancer for at komme tilbage i partiet?! Jens Fogh spillede et fint parti, hvor han hurtigt fik en officer i overvægt, dog havde sort et par bønder. Da Jens truede modstanderens dronning, og han valgte ikke at flytte den, var det parti afgjort!! Lækkert for Jens allerede at være på tavlen med et helt point.

I nederste gruppe vandt vores lille helt Alexei i stor stil, indtil videre har han været sine modstandere klart overlegne, og i de sporadiske analyser efter partiet, viser han, at han har set 10 gange så meget som modstanderne! Det bliver spændende at følge ham i morgendagens parti mod den eneste reelle konkurrent, Rasmus Janse fra Sverige, som dog har været lige så overlegen i sine partier. Morten kom stærkt igen, modstanderen bukkede en officer, og derefter var det en formsag at køre sejren hjem, rart også at se ham på tavlen.

Som sagt en udmærket runde for danskerne, vi er stadig med i kampen om mesterskabet i de fleste af grupperne, og måske mere vigtigt, alle danskerne er kommet på tavlen, Peter dog kun med et halvt point, men han skal nu nok få en fin placering.

1. runde

Sidste år ved de nordiske mesterskaber, var Danmark temmelig suveræne, fik 2 nordiske mestre, og vandt ”holdkonkurrencen”, så i år på hjemmebane er der virkelig noget at leve op til.

I den øverste gruppe var vi desværre hårdt ramt af afbud, da Allan Stig måtte melde afbud pga. større skriftlig opgave, surt show!

Men mon ikke vi har en potentiel N.M.-kandidat i skikkelse af Anders Helledie, som er farlig for en hver på en god dag!! Sådan en havde han i hvert fald i første runde, hvor modstanderen blev udsat for et groft og verbalt overfald på den stakkels hvide konge 1-0 til Anders, god start på turneringen. 

Martin Lund, der kom med via sin flotte 3. plads ved D.M., er spået en hård turnering, og måtte da også ned med nakken i 1. runde, men mon ikke han trods alt kommer stærkt igen, hans ”lave” ratingtal skal man i hvert fald ikke ligge for meget i, han spiller væsentlig bedre.

I B-gruppen er vi repræsenteret med hele 3 spillere, Andreas Wiwe, Morten Møller og Christian Kyndell, der er forsvarende nordisk mester.

Morten Møller, som overraskede alt og alle ved at vinde D.M., fortsætter tilsyneladende sit gode spil, i hvert fald vandt han et rimelig nemt parti i 1.runde. Andreas Wiwe kom også helt kanon fra åbningen, hvor han fik aflivet modstanderens sortfeltede løber og fik godt spil. Desværre overså han, i en efterhånden lidt presset stilling, et træk, der ville have afgjort partiet til hans fordel, og i stedet tabte han 5 træk senere?!

Christian Kyndell er bestemt ikke ude af kampen om 1. pladsen, men han fik en lidt skidt start, da han med de hvide brikker måtte afgive en halv mod en af gruppens lidt lavere ratede spillere! Christian havde ellers udspillet sin modstander, som så desværre fik lov at lave et smart kontraangreb, hvorefter der var evigskak.

I C-gruppen har Færøerne ingen spillere med, og Finland stiller kun med 1, så her har Danmark ligeledes 3 repræsentanter. Bjarke Andreasen var hurtigt færdig, hvad der skete og hvorfor skal jeg ikke kunne sige, faktum er i hvert fald, at han vandt. Jakob V. Glud vandt ligeledes, men måtte slide lidt mere i det – efter en rigtig god åbning, mistede han så småt grebet, og modstanderen fik en generende fribonde, der hele tiden skulle passes på. Men Jakob viste sig som den stærkeste af de to, og den stærkeste nordmand måtte altså ned med nakken – god start for Jakob, der har en fair chance for at blande sig i kampen om at blive Nordisk Mester!

Alexander Rhee, der stiller op som forsvarende Danmarksmester, er lavestratet i gruppen, men ratingtal er nogen gange lidt misvisende. Alexander spillede et glimrende parti det meste af vejen, kom således foran med 1 bonde og stod godt! I slutspillet blev det desværre til en del fejl og unøjagtigheder, og det ”lykkedes” ham faktisk at tabe?? Trist.

I D-gruppen har vi et par stærke danskere med, men det er en rimelig stærk gruppe med Drazen Dragicevic (1966), og Norges svar på et supertalent i form af Magnus Carlsen (2148), som klare favoritter!

En som måske kan drille de ”store” drenge er Benjamin Skjoldan. Han vandt da også første runde, om end det holdte rimelig hårdt! Peter Skovgaard spillede imod Drazen i 1.runde, og minsandten om ikke han overraskede med en remis.

Jens Fogh er nok den største ”underdog” i turneringen, han går en hård turnering i møde!! I første runde spillede han sort imod Magnus Carlsen, der har næsten 1000 mere i rating!! De var da også rimelig hurtig færdige, Jens blev overspillet i åbningen, lidt for hård en mundfuld!

I E-gruppen er Alexei Hansen fra Danmark og Rasmus Janse fra Sverige klare ratingfavoritter til at vinde titlen, og de vandt da også begge rimelig ubesværet i 1.runde! Alexei spiller rigtig godt og vi danske håber på en Nordiskmester i denne gruppe!!

Morten Storgaard tabte desværre 1.runde, modstanderen fik en generende bonde ned i kongestillingen, og herefter var partiet afgjort.

Alt i alt en nogenlunde start på turneringen for de danske spillere, måske de vil klare sig endnu bedre i de følgende runder, hvis nogen flere kom op heppede på dem!

Til toppen