Runde-NYT

Tilbage


Her kan du læse hvordan det gik i de enkelte runder. Resuméerne af dem skrevet af Brian Kristensen.

Quick link: Runde 1 Runde 2 Runde 3
Runde 4 Runde 5 Runde 6
Nationskonkurrencen Medaljefordelingen

Runde 6

Gruppe A

Islandske David Kjartansson satte triumf på i sidste runde ved at slå Martin Poulsen og formåede som den eneste af de fire kandidater med 3½ point at vinde. Stefan Kristjánsson fik ikke gennembrudt Hans K. Simonsens forsvar og det endte med et slutspil med to løbere mod en løber, som ikke kunne vindes. Verkasalo gik galt i byen mod Helledie og på den måde kan Kjartansson kåres som NM i A-gruppen foran Kristjánsson. Martin Poulsen fik en medalje med hjem til Færøerne med 3½ point og bedst korrektion, trods den ubehagelige afslutning med to nuller. Anders Helledie, Hans K. Simonsen og Tommi Verkasalo fik en delt 4.-6. plads, også med 3½ point. Fint kommet igen af Helledie efter en del småuheldige skuffelser i starten, mens Verkasalo led samme skæbne som Poulsen og sluttede elendigt af efter en fantastisk start.

Fornemt af Island og Færøerne at sætte sig så markant på A-gruppen. Har de andre nordiske lande tænkt sig at ændre noget på det i de kommende år? Redaktionen kan afsløre at Danmark nu har vundet nationskonkurrencen to år i træk, men hvad bliver det til i A-gruppen?

1. Davíd Kjartansson, Island, 4½ Points

2. Stefán Kristjánsson, Island, 4  Points

3. Martin Poulsen, Færøerne, 3½ Points

4.-6. Tommi Verkasalo, Finland , 3½ Points
Hans Kr. Simonsen, Færøerne, 3½ Points
Anders Helledie, Danmark, 3½ Points

7. Harald B. Borchgrevink, Norge, 3 Points

8. Elia Liitiäinen, Finland, 2½, Points

9.-12. Simon Olsson, Sverige, 2 Points
Rikard Andersson, Sverige, 2 Points
Martin Lund, Danmark, 2 Points
Victor Hansen, Norge, 2 Points

Gruppe B

Nordisk mester blev svenske Hans Tikkanen som fik en ret nem remis med sort mod Christian K. Pedersen, som ikke kunne finde en plan og derfor tilbød remis ret tidligt, da tiden begyndte at blive knap. Danske Andreas Wiwe kunne også være nået op på 4½, men fik aldrig en chance mod norske Tallaksen (Andreas beskrev selv oplevelsen som at han blev korsfæstet), og dermed tog Tallaksen andenpladsen med 4/6. Finske Juhana Siljander kom bagfra og nuppede 3.pladsen med 4 point, og efterlod lange næser til de tre danskere, Wiwe, Pedersen og Møller, som pænt delte 4.-6. pladsen mellem sig, alle med 3½ point.

Endnu længere nede i feltet spillede svenske Daniel Semcesen vel egentlig en pæn turnering (dette indtryk har redaktionen fået ved at taste hans partier ind i chessbase), men et afsluttede nederlag mod Færøske Olaf Berg (som dermed undgik den helt store katastrofe) gav det lidt magre resultat 3/6.

1. Hans Tikkanen, Sverige, 4½ Points

2. Geir Sune Tallaksen, Norge, 4 Points

3. Juhana Siljander, Finland, 4 Points

4.-6. Andreas Wiwe, Danmark, 3½ Points
Christian K. Pedersen, Danmark, 3½ Points
Morten Møller, Danmark, 3½ Points

7.-8. Björn Ívar Karlsson, Island, 3 Points
Daniel Semcesen, Sverige, 3 Points

9.-10. Gudjón Heidar Valgardsson, Island, 2½ Points
Marte Egeland, Norge, 2½ Points

11. Olaf Berg, Færøerne, 2 Points

12. Rani Tómason, Færøerne, 0 Point

Gruppe C

Islandske Dagur Arngrimsson sørgede for den anden NM guldmedalje til Island ved dette stævne med 5/6, da han fik sin remis mod Bjarke Andreasen i få træk. Gudmundur Kjartansson sled norske Fossum op i et langt slutspil og sikrede dermed dobbelt islandsk sejr i C-gruppen. Jacob V. Glud vandt sikkert over finske Lehtovirta og fik bronze, også med 4½/6. Fornem præstation af nummer to og tre, som vist begge har adgangskort til C-gruppen et år til, mens Arngrimsson må forsøge lykken i B-gruppen til næste år, hvor han ikke er uden chancer!

Marta Nestorov og Bjarke Andreasen delte 4.-5. pladsen et pænt stykke efter med 3 point, og spillede begge en solid turnering. Øystein B. Fossum fra Norge spillede en god turnering, men var lidt uheldig med to nederlag til slut mod de to stærke islændinge, og røg på den konto ned under 50%. Alexander Rhee og Viktor Nithander sluttede også godt nede i feltet, og lignede ved præmieoverrækkelsen to spillere der har tænkt sig at gøre det bedre en anden gang.

1. Dagur Arngrímsson, Island,5 Points

2. Gudmundur Kjartansson, Island, 4½ Points

3. Jakob Vang Glud, Danmark, 4½ Points

4.-5. Marta Nestorov, Sverige, 3 Points
Bjarke Andreasen, Danmark, 3 Points

6.-8. Øystein Bøyum Fossum, Norge, 2½ Points
Viktor Nithander, Sverige, 2½ Points
Inge S. Skrondal, Norge, 2½ Points

9. Alexander Rhee, Danmark, 2 Points

10. Verneri Lehtovirta, Finland, ½ Points

Gruppe D

Norske Magnus Carlsen bragte sig med et snuptag op på 5/6, da han lokkede Jaak o Oksa i en fiks taktisk fælde, og lagde dermed et stort pres på svenske Blomqvist, som nu skulle vinde over norske Jon L. Hammer for at holde trit. Det var tæt på, meget tæt på, men Blomqvist overså en mat i fem træk og måtte  acceptere evig skak fra Hammer i stedet. Men en fin turnering af svenskeren som fik en fortjent sølv med 4½ point. Med remis’en nappede Jon L. Hammer bronzen med 4/6, og igen var der lange næser til to danskere lige uden for præmierækken, Benjamin Skjoldan og Peter Skovgaard på 4.-5. pladsen med 3½ point hver. Både Peter og Benjamin kom dog fra midterfeltet af, så helt kede af det behøves de ikke at være. Altså ingen medaljer i A, B og D til Danmark, men gode point til nationskonkurrencen, trods alt.

Sidste års D-mester Drazen Dragicevic (med 6/6!) endte på 3/6 og en delt 6.-8. plads sammen med de to finner Jaakko Oksa og Janne Myller. Redaktionen vil ikke begive sig ud i forklaringer på hvordan et så voldsomt skifte kan lade sig gøre, men vil nøjes med at ønske Dragicevic bedre held næste år.

1. Magnus Carlsen, Norge, 5 Points

2. Erik Blomqvist, Sverige, 4½ Points

3. Jon Ludvig Hammer, Norge, 4 Points

4.-5. Benjamin Skjoldan, Danmark, 3½ Points
Peter Skovgaard, Danmark, 3½ Points

6.-8. Jaakko Oksa, Finland, 3 Points
Janne Myller, Finland, 3 Points
 Drazen Dragicevic, Sverige, 3 Points

9. Atli Freyr Kristjánsson, Island, 2½ Points

10. Jens Fogh, Danmark, 2 Points

11. Rógvi Mortensen, Færøerne, 1½ Points

12. Ólafur Evert Úlfsson, Island, ½ Points

Gruppe E

Som forventet fortsatte svenske Rasmus Janse og danske Alexei Cherstoiuk Hansen deres sejrestime og sluttede begge på stævnets højeste vinderscore 5½/6. Det stod dog hurtigt klart at Alexei havde bedst korrektion, og dermed måtte Janse nøjes med sølv. Men det tog han pænt ved præmieoverrækkelsen, og vi kommer sikkert til at høre mere fra begge de unge herrer i de ældre aldersgrupper i de kommende år. Det vil redaktionen gerne vædde på.

Islandske Sverrir Þorgeirsson fik sig en fortjent bronzemedalje med 3½ point, foran norske Kai Inge Esbensen med 3 point, som tappert kæmpede sig igennem med en brækket arm og også havde fortjent en bronzemedalje, men sådan skulle det ikke gå denne gang.

1. Alexei C. Hansen, Danmark, 5½ Points

2. Rasmus Janse, Sverige, 5½ Points

3.Sverrir Þorgeirsson, Island, 3½ Points

4. Kai Inge Esbensen, Norge, 3 Points

5.-7. Morten Storgaard, Danmark, 2½ Points
Ásgeir Mogensen, Island, 2½ Points
Theodor Lindbergh, Sverige, 2½ Points

8.-9. Roope Kiuttu, Finland, 2 Points
Roger Norri, Finland, 2 Points

10. Morgan Amundsen, Norge, 1 Points

Slutstilling i nationskonkurrencen

1.Danmark 35 point (ud af 60 )

2.Island 33½ point (ud af 60)

3.Sverige 32½ point (ud af 60) 

4.Norge 29½ point (ud af 60)

5.Finland 19½ point (ud af 48)

6.Færøerne 10½ point (ud af 30)

Medaljefordeling

 

Guld

Sølv

Bronze

Island

2

2

1

Sverige

1

2

-

Norge

1

1

1

Danmark

1

-

1

Færøerne

-

-

1

Finland

-

-

1

Runde 5

Runden var præget af mange grove fejl, korte (nervøse) fredsremisser og enkelte hårde kamppartier. Tilsyneladende er det lidt træthed at spore. Men måske har eftermiddagspausen – som blev brugt til at besøge en regnskov i Randers, tro på det eller lad være, gjort underværker, og vi ser frem til en sidste runde med fuld power. Ingen nordenstitler er endnu afgjort og der er tæt kamp i alle aldersklasser.

 Gruppe A

Færøske Martin Poulsen forsvarede længe sin førsteplads med succes mod Stefán Kristjansson, så endda ud til at få fordel mod slutningen, men Kristjánsson holdt hovedet koldt, besatte centrum med sine tårne og dronning og vandt sikkert. Dermed stor spænding før sidste runde, idet hele fire spillere deler førstepladsen med 3½/5: Kristjánsson, Poulsen, Kjartansson (som vandt en klassisk smuk sejr over Simon Olsson) og Verkasalo som tog en slap-af remis mod Hans K. Simonsen. Skal Island, Færøerne eller Finland løbe med NM-titlen i den øverste gruppe? I sidste runde har Kjartansson hvid mod Poulsen, Kristjansson har hvid mod Simonsen og Helledie har hvid mod Verkasalo.

 Gruppe B

Danske Wiwe havde sit livs chance for at blive nordensmester ved at have hvid mod svenske Tikkanen, men valgte at skyde afgørelsen til sidste runde ved at modtage et remistilbud i første træk. Håber de to herrer har benyttet den lange pause inden 6.runde til at lade op til festfyrværkeri i sidste runde. Med remissen fører Tikkanen med 4/5 foran Wiwe med 3½. Christian K. Pedersen havde tilsyneladende afgørende fat mod norske Tallaksen, men det vil ikke rigtig fungere i denne turnering og pludselig var der ikke mere i stillingen (så vidt redaktionen og Fritz kan regne ud), og Christian måtte endda kæmpe for remis til sidst. Islandske Karlsson vandt over Morten Møller i et fint parti og deler dermed 3-4 pladsen med Pedersen med 3 point. I sidste runde har Pedersen hvid mod Tikkanen og kan med en sejr bane vejen for en sensationel sejr til Wiwe (ifølge hans storebror), hvis han formår at slå Tallaksen med de sorte.

 Gruppe C

Islandske Dagur Arngrimsson tordner videre mod sin anden titel NM-titel i træk i C-gruppen, men var dog ude i meget hård kamp mod norske Øystein Fossum inden sejren kom i hus og dermed 4½ af 5 til Dagur. Danske Glud og islandske Kjartansson ødelagde det for hinanden med en remis, og nu skal der vist mirakler til hvis de skal nå op, da de er et helt point efter. I sidste runde skal danske Bjarke Andreasen slå Arngrimsson for at skabe tvivl om førstepladsen, så redaktionen håber at Bjarke afslår alle remistilbud med hård hånd, hvis det skulle blive aktuelt. Glud skal møde finske Lehtovirta, som kun har ½ og som ikke bør kunne stikke en pind i hjulet for en velgennemført turnering af Glud. Kjartansson har hvid mod Fossum, som må forsøge at komme ovenpå igen ovenpå det hårde parti mod Arngrimsson.

 Gruppe D

Svenske Blomqvist snød norske Carlsen i åbningen og holdt hele vejen hjem i flot stil, og kom dermed også på 4/5 sammen med Carlsen. Dermed er alt åbent igen i D-gruppen, hvor Jon L. Hammer også taler med om førstepladsen med 3½ via en fin sejr over svenske Dragicevic. Danske Benjamin Skjoldan røg ud af topstriden med et klart nederlag til finske Jaakko Oksa, som dermed snuppede 4.pladsen indtil videre med 3 point. Skjoldan, Peter Skovgaard, Janne Myller og Atli F. Kristjánsson udgør nu midterfeltet med 2½/5. Danske Jens Fogh tabte et klassisk parti til Atli, og da redaktionen havde god tid her i eftermiddag, har vi i samarbejde med Fritz forsøgt os med en del forslag til forbedringer i dette parti, hvor Fogh kunne have afgjort sagen mange gange undervejs. Et meget lærerigt parti.

 I sidste runde har Carlsen hvid mod Jaakko Oksa, mens Hammer kan hjælpe sin landsmand til fadet ved at slå Blomqvist.

 Gruppe E

Danske Alexei og svenske Janse fortsætter deres parløb mod toppen – især Alexei imponerede med en stærk angrebssejr mod sin danske kollega Morten Storgaard, mens Janse måtte slide mere i det før norske Kai Inge overgav sig. Dermed 4½ til de to herrer, som ser ud til at planlægge at afgøre NM mellem sig på korrektion. 3-5 pladsen med 50% deles nu af islandske Þorgeirsson, Asgeir Mogensen og Storgaard. I alle partierne i E-gruppen bliver der gået til makronerne og læserne anbefales at spille partierne igennem!

 I sidste runde har Alexei hvid mod Asgeir, mens Janse har sort mod Storgaard.

Runde 4

Gruppe A

Ny etter er nu færingen Martin Poulsen med 3½/4, som effektivt skubbede Verkasalo ned fra tronen. Kristjánsson tog en hurtig fredsremis mod sin landsmand David Kjartansson og meget skal nu flaske sig for at en islænding skal tage titlen i den øverste gruppe. Viktor Hansen (elo 2151) kom på tavlen efter en grim start, hvilket indikerer at det er en skrap gruppe. Hvis det lykkes Martin at holde hele vejen hjem, må det være første gang en færing vinder A-gruppen (vil redaktionen gætte på, vi ved det ikke).

Gruppe B

Svenske Tikkanen lægger lunt i svinget med 3½/4. Nærmeste konkurrent er i øjeblikket Andreas Wiwe som har vundet tre overbevisende sejre på stribe og virker helt skarp i sit spil (modsat sin storebror, Staffan, som vel nærmest er rustet til?). Christian K. Pedersen, Morten Møller og Geir Sune Tallaksen, alle tre med 2½ point, er i hælene på de to topfolk. Alle tre danskere klarer sig således flot i denne gruppe – spændende om de kan holde dette niveau, når de om føje år skal spille i A-gruppen, hvor islændingene traditionelt har sat sig på titlen.

Gruppe C

I topopgøret knuste Dagur Arngrimsson Gudmundur Kjartansson i en klassisk drage, som Dagur tydeligvis havde mest styr på. Dejligt mange drage partier i dette NM, kan redaktionen oplyse om. Dagur har nu 3½/4, mens Gudmundur blev på 3 point, det samme som Jacob Vang Glud nu har efter en sikker angrebssejr i danskeropgøret mod Bjarke Andreasen. Rart at se at der ikke bliver givet nemme remisser, når landsmænd mødes – sådan skal det være – vi vil se noget skak! I bundstriden kom Inge Skrondal på tavlen og overlod sidstepladsen til Verneri Lehtovirta.

Gruppe D

Magnus Carlsen tordner videre derudaf og afviste denne gang sidste års D-gruppe NM-mester Dragicevic, som ikke helt har fået sit spil til at fungere i dette NM (for redaktionen at se). Erik Blomqvist har 3 point på andenpladsen, men har ikke mødt toppen endnu, men måske overrasker han i de to sidste runder. Jon Ludvig Hammer kunne have taget andel i  andenpladsen, men lod Benjamin Skjoldan slippe med remis, og de to deler nu 3-4 pladsen med 2½ point. I bundstriden er Olafur Olafsson endnu ikke kommet på tavlen, men forhåbentlig bliver det snart til i hvert fald et halvt point.

Gruppe E

Rasmus Janse og Alexei C. Hansen fortsætter deres kappestrid, om end begge intet fik forærende i 4.runde. Men nu er der ikke længere megen tvivl om at det bliver en af de to, der render med NM titlen. Morten Storgaard krøb op på 3.pladsen med en fin sejr, og skal i 5.runde forsøge at ryste Alexei, mens norske Kai Inge har hvid mod Janse. I bunden kom Morgan Amundsen på tavlen med en dramatisk sejr mod Roope Kiuttu.

Runde 3

Gruppe A

Finske Tommi Verkasalo vandt nærmest sensationelt hurtigt med sort i 21 træk over storfavoritten Kristjánsson, som nu må sætte sin lid til at andre konkurrenter tager point fra Verkasalo der har 3/3. Færingen Martin Poulsen imponerede igen med en sejr over Borchgrevink og har nu 2½, mens islandske David Kjartansson optog forfølgelsen med en sejr over danske Helledie, som dermed er dømt til et liv i midterfeltet i bedste fald.

Gruppe B

Svenske Hans Tikkanen bevarede føringen med en solid remis mod norske Tallaksen, og fører stadig med 2½/3. Tallaksen har 2 point i selskab med de to danskere Morten Møller og Andreas Wiwe. Wiwe vandt et flot kampparti mod Olaf Berg som er kommet forfærdeligt fra start med 0/3. B-gruppen virker stærkt besat i år – udover Bergs vanskeligheder har sidste års nordensmester Christian Kyndell kun 1½ efter et tidnødtab i 3.runde.

Gruppe C

Sidste års nordensmester Dagur Arngrimsson fra Island ligner stadig et godt bud på en 1.plads efter en nem sejr over Nihander, der overså noget klassisk i åbningen, og nu har Dagur 2½ point. Føringen indtages dog forsat af Gudmundur Kjartansson med 3/3 efter en sikker sejr i det absolutte topopgør mod Bjarke Andreasen, som dermed sank tilbage mod midten, men dog stadig har pæne 2 point og ambitioner om at blande sig i toppen. Jacob Vang Glud har også 2 point efter en tæt remis mod Alexander Rhee. Rhee’s partier svinger stadig voldsomt frem og tilbage fra gevinst- til tabsstilling på ingen tid, men spændende er det at overvære.

Gruppe D

De to nordmænd Magnus Carlsen og Jon Ludvig Hammer udkæmpede et bravt slag om herredømmet over D-gruppens førsteplads, og Carlsen vandt til slut og fører nu med 3/3. Sidste år på Island var de to nordmænd med i E-gruppen, men har altså ikke ladet sig kyse af at være rykket en aldersgruppe op. I denne gruppe er niveauet tydeligvis også højere end sidste år, fx illustreret ved at sidste år mester i D-gruppen Drazen Dragicevic (med 6/6!), indtil nu har mødt voldsom modstand og er sluppet heldigt igennem med at have 2/3 – i dagens runde mod Jens Fog var Drazen helt nedspillet inden Fog lavede en megabrøler. De to sidste kandidater til førstepladsen ser ud til at blive svenske Erik Blomqvist og danske Benjamin Skjoldan, som begge har 2/3.

Gruppe E

I topopgøret mellem svenske Rasmus Janse og danske Alexei Cherstiouk Hansen var danskeren længe småpresset, men pludselig fik Alexei en chance for at komme ovenpå men overså en flot taktisk vending, som Fritz fik øje på ved indtastningen af partiet. Det blev remis til slut og vi ser frem til en spændende afslutning i E-gruppen. Theodor Lindbergh fra Sverige og norske Kai Inge Esbensen, som kæmper bravt med højre arm da den venstre er brækket, nåede begge op på 2 point, sidstnævnte var lidt heldig at islandske Sverrir Borgeirsson gav remis til slut i et vundet springerslutspil, men redaktørerne indrømmer at det ikke var helt nemt at se hvordan uden hjælp fra Fritz.

Runde 2

Gruppe A

Tommy Verkasalo slog næsthøjest ratede David Kjartansson og har dermed taget føringen sammen med Stefan Kristjánsson. Anders Helledie forsvarede sig længe og godt, men overså en taktisk vending der kunne have givet ham gode chancer og dermed røg han ned i midterfeltet, mens hans modstander Martin Poulsen avancerede til 3.pladsen.

Gruppe B

Hans Tikkanen har lagt sig alene i spidsen forfulgt af fire mand på 1½ point. Anden runde bød på en række spændende og komplicerede partier i B-gruppen, ikke mindst Andreas Wiwes veksling af dronning for en hær af lette brikker gav et seværdigt parti. Også kongegambitten mellem Daniel Semcesen og Morten Møller var dramatisk.

Gruppe C

Gudmundur Kjartansson har lagt sig alene i spidsen efter en lang og sej gevinst over Victor Nithander – en førsteplads han deler Bjarke Andreasen, som dermed har stukket snuden kraftigt frem. Dagur Arngrimsson forsøgte at vriste Jacob V. Glud af i topstriden, men Jacob forsvarede sig tålmodigt og godt, og kunne endda have snuppet det hele point til slut, men nøjedes med remis.

Gruppe D

Magnus Carlsen mødte i et spændende topopgør Benjamin Skjoldan, som med et frækt bondeoffer lokkede Magnus’ lette officerer hen til sin konge – men Magnus bevarede overblikket i de følgende komplikationer og vandt til slut. Toppen i D-gruppen er nu et rent norsk anliggende idet Jon Ludvig Hammer også har 2/2.

Gruppe E

Både Rasmus Janse og Alexei C. Hansen afviste deres islandske modstandere i de to topopgør, særligt Alexei hjemtog en overbevisende sejr, og der er lagt op til den store finale i 3.runde. En vinder af det parti ser ud til at stå med gode chancer for at hjemtage NM titlen. Men måske nogle af de andre spillere i gruppe E har andre planer for fremtiden.

Runde 1

Gruppe A

Storfavoritten i A, Stefán Krisjánsson på 2405, kom ubesværet fra start med en sikker sejr. Alle konkurrenter er minimum 200 ratingpoint dårligere (på papiret), og det bliver spændende om nogle kan tage kampen op.

Gruppe B

Nordensmesteren fra sidste års flotte stævne på Island i B-gruppen, Christian K. Pedersen, blev snøret af Daniel Semcesen og måtte nøjes med remis. Rani Tómason (1185) havde tilsyneladende et farligt angreb i gang mod Geir Sune Tallaksen (2218), men tabte til slut, og måske var der kontrol over det hele vejen, men det kan bulletinredaktørerne ikke helt bedømme.

Gruppe C

Ratingfavoritterne i C-gruppen, Jacob Vang Glud og sidste års nordensmester Dagur Arngrímsson, måtte kæmpe hårdt før pointene var i hus. Alexander Rhee var tæt på en overraskelse (vurderet udfra rating), da han havde en klar gevinststilling i et løberslutspil, men kiksede i tidnøden og tabte endda til slut.

Gruppe D

Heller ingen store overraskelser i D-gruppen. Storfavoritten Magnus Carlsen (og vinder af E-gruppen sidste år) kom flyvende fra start. En lille overraskelse var det at Peter Skovgaard fik en remis i overkanten mod Drazen Dragizevic, og Peter kan måske blande sig i topstriden, hvor vi også vil komme til at se Benjamin Skjoldan og Jon Ludvig Hammer bedømt ud fra 1.rundes partier. Alle spillere der ikke er nævnt i ovenstående remse af kandidater er meget velkomne til at bryde denne profeti.

Gruppe E

Også i denne gruppe kom ratingfavoritterne, Rasmus Janse og Alexei C. Hansen, godt i gang med nogenlunde overbevisende sejre. De to islændinge i gruppen kom også godt afsted og vil formentlig kæmpe med om førstepladsen.

Til toppen